Forum

Forum za sve ljude koji žele dobro društvo i ugodne razgovore


    Bosanska kuhinja

    Share

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:41 am

    Bosanska kuhinja
    Predjela
    TOPA
    Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe kao prvo jelo za ramazanskih i drugih večera.
    Priprema: ¼ kg planinskog slanog kajmaka rastopi se na tavi tako da počne vriti. Onda se na taj rastopljeni kajmak «ubije» 1-3 jaja i skine sa vatre. Servira se toplo.

    CICVARA
    Potrebno: 1 kriška vlašičkog ovčijeg sira, kukuruzno brašno.
    Priprema: Sir se stavi u šerpu i miješa dok se ne istopi. Polahko se sipa kukuruzno brašno uz stalno miješanje. Sir i brašno se sjedine, a izdvoji se masnoća koja se ocijedi. Miješati stalno cicvaru dok se isprži i izmrvi. Skinuti je s vatre i začiniti je sa masnoćom koju smo prethodno ocijedili. Jede se vruća.

    POPARA
    Potrebno: 1 bajata štruca hljeba, mlijeko, mladi sir, maslo so.
    Priprema: Štrucu hljeba isijeći na kriščice, preliti ih vrućim mlijekom u koje je rastopljeno maslo, a po vrhu narezati mladog sira.

    OMAK
    Potrebno: Talog od pretopljenog malog putera, 2-3 kašike kukuruznog brašna, 3 jajeta, 2-3 kašike mlijeka, so.
    Priprema: Talog se stavi da vrije, u to se doda kukuruzno brašno umućeno sa mlijekom. Kad sve to uvrije, razbiti jaja da se ispeku «na oko». Posoliti.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:42 am

    Čorbe
    SARAJEVSKA ČORBA
    Potrebno: 30 dkg telećeg mesa, 50 g svježe bamje, 30 g masnoće, ½ dl milerama, 30 g brašna, 80 g (mrkve, peršuna i luka), 2 žumanca, so biber, 10 dkg limuna.
    Priprema: Meso izrežite na kocke. U tavi zagrijte masnoću i u nju dodajte meso i povće. Dinstajte. Kada je dinstano dodajte brašno. Sve prespite u lonac, zalijte vodom, ubacite bamju, so, biber i kuhajte. Od žumanaca i milerama napravite masu i dodajte pred kraj, nakon čega čorba ne smije više vriti.
    Uz ovu čorbu treba služiti limun koji joj daje poseban okus.

    BEGOVA ČORBA
    Potrebno (za 5 osoba): ½ kg kokošijeg mesa, 20 dkg mrkve, korijen celera i peršuna, 50 g bamje, 20 g riže, 2 dl milerama, 3 žumanca, sok od limuna, so.
    Priprema: Meso i povće stavite u vodu, posolite i skuhajte. Kada je gotovo, supu procijedite, povrće i meso isijecite na kocke i ponovo vratite u supu. Stavite na vatru i dodajte kuhanu rižu i bamju. Pri serviranju u čorbu dodajte mileram i žumanca.

    TARHANA ČORBA
    Potrebno (za tarhanu): 4 jajeta, paradajz sok, bijelo pšenično brašno.
    Priprema: Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesite tvrdo tijesto. Neka ostoji 4 dana. Potom tijesto protjerajte kroz đevđir i dobit ćete mrvice (tarhanu). Sušite u platnenoj kesi.
    Potrebno (za čorbu): 1 kašika masla, 1 srednja kašika brašna, 1-2 paradajya, 1,5 litar mesne supe, 8 dkg tarhane, biber, aleva paprika.
    Priprema: Od masla i brašna napravite zapršku. Paradajz izribajte da biste dobili sok, a možete uzeti i paradajz sos. Ukuhajte ga sa zaprškom i cijelu ovu masu dodajte mesnoj supi. Neka prokuha. Začinite tarhanom i kuhajte još pola sata. Pri serviranju dodajte biber i papriku.

    KUVET ČORBA
    Potrebno (za 4 tanjira): ½ l kokošije vode, ½ l mlijeka, 1 jaje, 1 kašika kajmaka, malo kokošijeg mesa, so.
    Priprema: Kuhati zajedno kokošiju vodu i mlijeko u koje se stavi sitno isjeckano, već skuhano kokošije meso. Na kraju posoliti i zaliti jajetom koje je umućeno sa kajmakom, i pustiti još malo da prokuha.

    ČORBA OD GRIS – NOKLICA
    Potrebno (za 6 tanjira): 1,5 l vode, goveđa kost, mrkva, peršun, ½ glavice luka, malo bibera u zrnu, so, 1 jaje, 60 grama putera, 2 kašike mlijeka, 3 kašike grisa, 2 kašike brašna.
    Priprema: Raskuhati u vodi goveđu kost, mrkvu, peršun (korijen), krišku pečenog luka na plati, biber, so. Kada se iskuha, procijediti kroz đevđir. Umutiti jaje, puter i mlijeko. U to dodati gris, brašno i 2 sitno isjeckane grančice peršunovog lišća. Sve dobro izmiješati. Od te mase malom kašikom oblikovati noklice i stavljati ih u kipuću, već gore napravljenu vodu. Kuhati 15 minuta.

    NENINA ČORBA
    Potrebno (za 4 tanjira): 1 l mesne vode, 2 svježa paradajza (ili istu količinu paradajz sosa), 1 kašika putera, 1 fildžan riže, 1 jaje, 2-3 kašike mlijeka, so.
    Priprema: Na puteru izdinstati paradajz koji se prethodno oguli, a zatim zaliti mesnom vodom. Kad voda prokuha dodati rižu. Kuhati sve dok se riža ne skuha. Skinuti s vatre i zaliti čorbu jajetom, koje je umućeno s mlijekom. Vratiti da još malo kuha i čorba je gotova.

    ČORBA OD POVRĆA
    Potrebno (za 4 tanjira): 1 l vode, 2 kašike putera, 2 krompira, ½ kašike riže, mrkva, peršun, paprika, paradajz i drugo povrće (prema sezoni), so i biber.
    Priprema: Krompir, mrkvu, peršun, papriku i paradajz sitno isjeckati, dodati rižu, so, biber i sve skupa kuhati u vodi. Na kraju dodati masnoću. Ukoliko imate mesnu vodu, ne treba stavljati drugu masnoću.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:42 am

    ČIMBUR
    Za 4 osobe: 40 dkg mesa, 10 dkg masnoće, 60 dkg crvenog luka, 4 jaja, soli, 8 zrna bibera, malo aleve paprike.
    Meso se samelje i izdrobi na tavu. Dodati masnoću, izrezani luk Meso se samelje i izdrobi na tavu. Dodati masnoću, izrezani luki ispržiti. Kada su meso i luk isprženi, masa se posoli, izmiješa, te servira na sahane i stavi u toplu rernu. Kada je masa dovoljno zagrijana, izlije se jaje «na oko», malo posoli i zapeče. Pobiberiti, posuti alevom paprikom i dodati po zrno bibera na izliveno žumance. Servirati toplo.

    ČIMBUR SA SUHIM MESOM
    Potrebno: 4 jaja, biber, so, aleva paprika, 330 grama suhog mesa, masnoća.
    Priprema: Meso se izreže na tanke listiće i isprži na tavi. Prenesite meso na tanjir i zalijte vrelom masnoćom. Dodati pečeno jaje na oko. Ukrasite biberom i alevom paprikom.

    ĆEVAPI
    SITNI ĆEVAP
    Potrebno (za 4 osobe): 600 grama junetine, 120 grama crvenog luka 200 grama masnoće, so, biber, aleva paprika, koji češanj bijelog luka, ukuhani paradajz, peršunov i celerov list, par zrna bibera.
    Priprema: Meso izrežite na komadiće. Crveni i bijeli luk nasjeckajte, ugrijte masnoću i u nju dodajte luk, peršun, celer, biber i meso. Dinstajte sve dok ne uvri voda koju puste meso i povrće. Smanjite temperaturu, dodajte alevu papriku i ukuhani paradajz (ili paradajz sos). Kada je meso izdinstano, sve zalijte vodom i pustite da prokuha.

    HADŽIJSKI ĆEVAP
    Potrebno (za 4 osobe): 75 dkg telećeg mesa bez kostiju, 25 dkg crvenog luka, 10 dkg maslaca, 50 dkg svježeg paradajza, 25 dkg gljiva, so, biber, sitan peršunov list, pregament papir (za pakovanje ćevapa).
    Priprema: Meso izrežite na kockice, posolite i naglo prepržite na maslacu. Paradajz blanširajte, ogulite, očistite od sjemenki i usitnite na kockice. Gljive operite i isjecite na ploške. Luk dinstajte na maslacu. Dodajte gljive i nastavite dinstati. Potom dodajte paradajz, prodinstajte, začinite i na kraju dodajte prepržene kockice mesa. Sve skupa lagano izmiješajte, prokuhajte i dotjerajte okus.
    Pergament papir postavite u posudu, stavite pripremljen ćevap, zatvorite i stavite u zagrijanu pećnicu da se zapeče. Zatvaranje ćevapa napravite tako da krajeve papira namažete žumancetom i zalijepite. Servirajte toplo u pergament papiru.

    ŠIŠ ĆEVAP
    Potrebno (za 4 osobe): 800 g masnijeg janjećeg ili bravećeg mesa, 500 g crvenog luka, 120 g mrkve, so, biber u zrnu, list celera i peršuna, aleva paprika, 8 drvenih štapića tj. šiševa.
    Priprema: Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli. Na štapiće nanižite meso pa luk.
    Svaki štapić mora početi i završiti mesom. Tako nanizane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape. Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu smo pokriveni. Stavite na vatru da provrije, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj stavite alevu papriku.

    TELEĆI ŠIŠ ĆEVAP
    Potrebno (za 5 osoba): 750 g telećeg mesa, 200 g masnoće, 100 g paradajz sosa, 500 g crvenog luka, biber, so, 1 dl sirćeta i čačkalice.
    Priprema: Meso operite, izrežite na komadiće, a isto to uradite i s lukom. Na čačkalicu nabodite komad mesa, pa luka. Ove čačkalice složite na dno posude u više redova, a svaki red prelijte prvo masnoćom, a potom smjesom od paradajz sosa, soli, bibera i sirćeta koje ste prethodno razblažili s vodom. Poklopite i dinstajte u rerni ili na plati dok meso ne bude mekano.

    ĆEVAP OD PATLIDŽANA
    Priprema: U posudu ulijte masnoću, dodajte isjeckani luk, na kockice isječenu mrkvu, na komadiće narezanu teleću ili janjeću maramicu i mljeveno meso. Začinite sa nekoliko zrna bibera, peršunovim listom i solju. Sve popržite. U spremljenu smjesu dodajte na kockice isjeckan patlidžan. Ulijte malo supe i neka se sve dinsta.
    Ćevap ne smije plivati u tečnosti. Servirajte ga u njegovom saftu.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:43 am

    SARMA U KISELOM KUPUSU
    Potrebno (za 4 osobe): 30 dkg junetine bez kostiju, 6 dkg riže, 80 dkg kiselog kupusa u glavici, 8 kg suhe ovčetine, 8 dkg crvenog luka, 0,2-0,4 dkg bibera, so, 1 jaje, ½ dl ulja, ½ l goveđe supe.
    Priprema: Pripremite listove kupusa za sarmu. Sameljite meso i luk, začinite, dodajte rižu i ½ dl ulja. Dobro izmiješajte. Tom smjesom punite listove kupusa i motajte u sarme.
    Poredajte u šerpu kružno nakon što ste na dno šerpe stavili suhu ovčetinu. Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno dodajte u toku kuhanja još vode ili supe. Kada je sarma skuhana, prije služenja rastopite maslac i začinite sarmu.

    SARMA U SLATKOM KUPUSU
    Potrebno (za 4 osobe): 1 kg slatkog kupusa, 30 dkg junetine, 6 dkg riže, 10 dkg crvenog luka, so, biber, aleva paprika.
    Priprema: Blanširajte očišćene listove kupusa i ocijedite. Mljeveno meso začinite, dodajte rižu i sitno isjeckan luk. Dobro izmiješajte tako da dobijete kompaktnu masu pa njome punite listove kupusa i oblikujte sarme. Sarme složite kružno u šerpu, zalijte goveđom supom i skuhajte. Prije serviranja rastopite malo masla ili maslaca, dodajte aleve paprike i prelijte preko vrele sarme dok ona vri. Služite sa pavlakom ili dodajte bareni krompir kao prilog.

    SOGAN DOLMA
    Potrebno: 1 kg glavica luka, 40 dkg miješanog mljevenog mesa, 10 dkg riže, 5 dkg mrkve, 5 dkg celera, 2 dl pavlake, 1 limun, biber, aleva paprika.
    Priprema: Očistite luk, zasijecite svakua glavicu pri vrhu. Kuhajte nekoliko minuta. Ocijedite ga i stavite da se ohladi.
    U međuvremenu pripremite nadjev. Mesu dodajte isjeckanu mrkvu, celer, rižu, so i biber. Izmješajte i punite luk. Prvi sloj luka bacite, srednji koristite kao podlogu, a ostalo punite. Punjene lukove složite, pospite alevom paprikom i stavite masnoću. Zalijte mlakom vodom i kuhajte prvo na jakoj, a kasnije na slaboj vatri. Pri serviranju prelijte pavlakom ili limunovim sokom.

    PATLIDŽAN DOLMA
    Potrebno: 1,2 kg patlidžana, 10 dkg luka, 40 dkg mesa bez kosti, 8 dkg riže, 2 kašike ulja, 4 dl kiselog mlijeka ili pavlake, peršunov list, svjež ili ukuhani paradajz.
    Priprema: Patlidžane očistite i operite. Prerežite ih, izvadite sredinu i posolite. Neka ostoje dva sata, a potom ih operite i nadjenite. Nadjev složite na slijedeći način: mljevenom mesu dodajte isjeckan luk, peršunov list, uspite malo ulja, posolite, pobiberite i umiješajte rižu. Napunjene patlidžane stavite u šerpu, dodajte vodu i kuhajte. Odozgo iskrižajte paradajz.
    Servirajte sa kiselim mlijekom.

    PUNJENI PATLIDŽAN SA OVČIJIM SIROM
    Potrebno: 1 kg patlidžana, 250 grama ovčijeg sira, 100 grama maslaca, 2-3 jajeta, 1 pavlaka, malo peršunovog lista, malo soli i malo mlijeka.
    Priprema: Oguliti patlidžane, prepoloviti ih po dužini, malo obariti u slanoj vodi, ocijediti pa izvaditi sredinu. Sredinu isjeckati nožem sitno, sastaviti sa izmrvljenim ovčijim sirom, dodati malo pavlake i maslaca kao i peršuna, pa time filovati patlidžane. Tepsiju pomastiti maslacem, zagrijati je u rerni pa u to redati folovaane patlidžane. Staviti da se peku. Umutiti jaje s preostalom pavlakom i mlijekom, pa kad malo porumene preliti ih i pustiti da se još dopeku.

    IMAM BAJILDI
    Potrebno: 1 kg patlidžana, 2 fildžana riže, 1 glavica crvenog luka, 400 gr mljevenog mesa, 2 kašike ulja, pola pavlake, 2 crvena paradajza, malo peršunovog lišća.
    Priprema: Patlidžani se očiste od peteljki, prerežu se na pola, izdube sa sredine, pa se polovine nasole i ostave da malo odstoje. U međuvremenu se pripremi fil za dolmljenje: meso, riža, isjeckani luk, peršun i ulje. Oprati polovine patlidžana od soli, posušiti ih i zatim ih nadolmiti, poredati u šerpu, odozgo isjeći paradajz i uliti malo vode pa staviti da se kuha na laganoj vatri.

    DOLMA OD CRVENOG PARADAJZA
    Potrebno: 1 kg paradajza, ½ kg mljevenog mesa, 1,5 šoljica riže, 1 glavica luka i 1 pavlaka.
    Priprema: Oprati crvene paradajze, odrezati poklopce, izvaditi sredinu kašičicom. Pripremiti fil kao za filovane paprike (izmiješati meso, rižu, začine, pola fildžana ključale vode). Napuniti paradajze, poklopiti i okrenuti paradajz na poklopac i poredati u tepsiju. Pomastiti i staviti da se peče na 250 stepeni 3 frtalja sata. Kada porumeni popavlačiti ili pokajmačiti, pa onda servirati.

    DOLMLJENO PILE
    Potrebno: 1 pile, 1 glavica crvenog luka, peršunovog lišća, 2 kuhana jajeta, 1 veća kifla, 10 dkg mljevenog mesa (teletine), ulje, biber, so.
    Priprema: Nasoliti pile i ostaviti da stoji. Za to vrijeme namočiti kiflu u vodu i onda je dobro ocijediti. U tu smjesu dodati isjeckani peršun i luk, izmiješana jaja, malo ulja, bibera i soli, kao i mljeveno meso. Sve zajedno izmiješati i time filovati pile. Zakopča se čačkalicom.
    Ako ostane fila, formirati kuglice i poredati ih na pleh oko pileta i dodati još 8 – 10 krompirića.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:43 am

    ĆUFTETA U KAJMAKU
    Potrebno: 40 dkg mljevenog mesa, so, biber, 1 jaje, 5 dkg brašna, 10 dkg luka, 5 dkg bijelog luka, 2 dl milerama.
    Priprema: Isjeckajte crni i bijeli luk, istucite jaje i dodajte u mljeveno meso. Zasolite i pobiberite po želji. Od smjese oblikujte ćufteta (da se ne lijepe, dlanove pobrašnite). Pržite u tavi dok ne porumene. U zdjeli pripremite mileram te u njega poslažite pržena ćufteta.

    ĆUFTETA U SAFTU
    Potrebno: 30 dkg mljevenog mesa, glavica luka, 5 dkg riže, so, brašno, vegeta, aleva paprika, 1 jaje, kiselo mlijeko.
    Priprema: U meso dodajte isjeckan luk, rižu, so, vegetu, alevu papriku, jaje. Oblikujte ćufteta i uvaljajte ih u brašno. Na vatri ugrijte vodu u loncu i u nju stavite ćufteta da kuhaju 15 minuta (voda smije samo prokuhati ćufteta). Kuhana ćufteta dinstajte na tihoj vatri još pola sata.
    Najljepše ih je servirati tople uz kiselo mlijeko.

    KADUN-BUTIĆI
    Potrebno (za 4 osobe): 75 dkg mljevene teletine, 0,8 dkg riže, 0,8 dkg luka, so, biber, peršun, muškatni oraščić, vegeta, 3 jaja, brašno, masnoća.
    Priprema: Pola mesa ispržite, a pola ostavite svježe. Dodajte kuhanu rižu, luk i začinite. Dobro izmiješajte i dodajte 1 jaje. Od ove smjese formirajte butiće. Uvaljajte ih u brašno, pa u jaje i pržite 10 minuta u dosta masnoće.

    ŠTRUCA OD MESA
    Potrebno: ½ kg mljevenog mesa, 1 jaje, 1 šaka prezle, malo soli, bibera i sitno isjeckanog peršuna, na vrh noža sode bikarbone, 1 čaša vode i kašika šećera.
    Priprema: Sve sastaviti i dobro izraditi rukom. Ostaviti jedno vrijeme da odstoji u frižideru. Prije pečenja oblikovati štrucu, dobro pomastiti vrelim maslom i u tepsiju dodati jedan fildžan vode. Peći otprilike jedan sat. Svakih 10 minuta prelijevati saftom od masla i vode.
    Rezati i servirati hladno

    [img:a077e7a468]http://djesi.ba/~aidin/kuhar/karfiol.jpg[/img:a077e7a468]

    PILEĆE MESO S KARFIOLOM
    Potrebno: ½ kg karfiola, ½ kg kuhanog ili pečenog pilećeg mesa, 2 glavice crvenog luka, 2 jajeta, čaša mlijeka, 1 kašika prezle, 1 kašika brašna, malo soli, bibera, peršuna i parmezana.
    Priprema: Karfiol razdvojiti na cvjetiće. Crveni luk isjeckati i ispržiti. Izmiješati sve s mesom i istresti u podmazanu tepsiju. Umutiti 2 jajeta, dodati po želji malo soli i bibera. Dodati kašiku pavlake, kašiku brašna, čašu mlijeka, pa sve to preliti preko mase. Posuti nakon pečenja isjeckanim peršunom i izrendanim permezanom.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:43 am

    POVRĆE

    POHOVANE PAPRIKE
    Potrebno: 1 kg paprika, 3 jajeta, brašno za pohovanje, ulje za prženje i so.
    Priprema: Za ovo su potrebne debele paprike roge. Paprike se ispeku na žaru ili plati. Ogule se i osole iznutra. Prethodno se napravi smjesa brašna i jaja, rjeđe, kao za palačinke. Umaču se u to paprike i prže na ulju.

    PAPRIKE U SOSU
    Potrebno: 1 kg paprika, 1 šolja izribanog paradajza, 1 kašika brašna, 1 čep sirćeta, 1 pavlaka i ulje za prženje.
    Priprema: Paprike se ispeku na žaru, ogule, posole i isprže na ulju. Paprike se izvade, a na to ulje se doda izribani paradajz i kašika brašna. Kada se ujednači, dodaje se pavlaka i sirće, pa se zatim vrate paprike u taj sos.

    [img:af577d6144]http://djesi.ba/~aidin/kuhar/paprike.jpg[/img:af577d6144]

    KROMPIR S PAPRIKOM
    Potrebno: 1 kg krompira, 4 paprike, 50 gr maslaca i veza mirođija.
    Priprema: Krompir oguliti, oprati i isjeći na tanke listiće. Paprike oprati i isjeći na rezance. Ulje i maslac zagrijati i dodati paprike, malo ih prodinstati, a zatim dodati isječen krompri, promiješati, doliti malo vode i dinstati dok sve ne omekša, a krompir malo porumeti. Sve posuti sjeckanim peršunom (mirođijama). Uz ovo jelo su dobra pržena jaja.

    PEČENE LOPTICE OD KROMPIRA
    Potrebno: 1 kg krompira, 2 jaja, 120 gr sira, 2 kašike maslaca, so.
    Priprema: Krompir oprati i kuhati u ljusci u posoljenoj vodi. Kada je kuhan, oguliti ga i dobro izgnječiti. U to dodati jaje, sir i so. Formirati manje loptice, prižiti ih na maslacu, a može i na ulju. Može poslužiti kao prilog dinstanom mesu.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:44 am

    MAKSUZIJE
    SAČ
    Potrebno: 2 kg janjećeg mesa, 1 kg mladog krompira, 25 dkg paradajza, nekoliko paprika babura, 2 patlidžana, 8 dkg riže, 50 dkg crvenog luka, 2-3 češnja bijelog luka, malo mrvica, malo celera, peršunov list, so, biber, 5 dkg maslaca, ulje.
    Priprema: Pripremite žar sa pepelom na ognjištu. Krompir ogulite, izrežite na veće komade, patljidžane izrežite na duguljaste kriške, luk režite samo ako je veći, a bijeli ostavite u komadu. Celer i peršun isjeckajte, a mrkva neka bude cijela. U pomašćenu tepsiju poredajte izrezano meso, krompir, rižu i ostalo što ste pripremili, posolite i začinite peršunom i celerom. Sve zalijte sa malo vode. Tepsiju stavite na plitki tronožac (sadžak) na ognjištu ispod kojeg je žar. Sačem poklopite tepsiju, naspite žar i pepeo na i okolo sača i pecite.

    LONAC
    Potrebno: 80 dkg kvalitetne govedine ili masnije junetine, 60 dkg krompira, 2 dkg soli, 1 dl sirćeta, 2 dl vode, 15 dkg luka, malo mahuna, 8 režnjeva bijelog luka, nekoliko paradajza (može i ukuhani), biber u zrnu, 10 dkg mrkve, 3 dkg peršunovog lista, 2 dkg celera, 12 klinčića, pergament papir i kanap.
    Priprema: Svo povrće osim bijelog luka isijecite. Meso izrežite na veće komade. Krompir prepolovite ako je veći ili ga ostavite cijelog. U lonac slažete red povrća i začina, pa red mesa i tako do vrha. Složen lonac zalijte sirećetom pomiješanim sa 2 dl vode i prekrijte izrezanim paradajzom. Pokrijte pergament – papirom, zavežite i pecite.
    Bosanski lonac se peče u pećnici i to u početku na jakoj vatri, a kasnije smanjiti i pustiti da se lonac krcka 4-5 sati.

    TAVA
    Potrebno: 80 dkg mesa (najbolje rebra od mladog janjeta), 80 dkg mladog krompira, 25 dkg zelene paprike, 25 dkg svježeg paradajza, 15 dkg crvenog luka, 10 dkg mrkve, peršunov list, list celera, koji režanj bijelog luka, 1 dl supe, janjeća košuljica, aleva paprika, 2 dkg masnoće.
    Priprema: Očistite, operite i izrežite povrće. Ako su glavice luka sitnije, samo ih ogulite ili ih prerežite ako su krupnije. Bijeli luk ostavite u češnjima. Povrće stavite u pomašćenu tepsiju tj. tavu. izrežite meso na komade i poredajte po povrću. Tavu pokrijte janjećeom košuljicom ili papirom i pecite u pećnici. Poslije dodajte aleve paprike. Ukoliko meso nije mlado, prethodno ga skuhajte. Tada u tavu dodajte i malo supe

    [img:2cfec4f1c5]http://djesi.ba/~aidin/kuhar/bamja.jpg[/img:2cfec4f1c5]

    BAMJA
    Potrebno: 1 kg teletine ili junetine bez kostiju, ½ kg luka, 15 dkg suhe bamje, 1 dl ulja, 10 dkg maslaca, mljeveni biber, aleva paprika.
    Priprema: Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Izrežite meso na sitnije kockice i prodinstajte sa lukom dodajući ako je potrebno po fildžan tople vode. Dok se meso dinsta, u posebnoj posudi obarite bamju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta (da se bamja ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijeđenu bamju i kuhajte dok i meso i bamja ne budu skuhani. Smanjite vatru i dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildžan. Kada sjedinite bamju s mesom više je ne smijete miješati kuhačom, već ako je potrebno lagano protresite šerpu. Pred kraj bamju začinite. Prije posluživanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.

    BUMBAR BUREK
    Potrebno: Juneća iznutrica, debelo crijevo, luk, aleva paprika, biber, so.
    Priprema. Iznutrice isjeckajte, posolite, pobiberite i dodajte so, luk, alevu papriku. Debelo crijevo dobro operite, izvratite i napunite ovom smjesom, krajeve zavežite i stavite peći u tepsiju.

    BUMBAR
    Potrebno: Janjeća iznutrica, 150 g riže, 1 mrkva, 1 peršun, 1 glavica crvenog luka, 3 režnja bijelog luka, so, biber, aleva paprika, ulje, plućna maramica.
    Priprema. Iznutrice obarite i isijecite na sitno, dodajte nakratko obarenu rižu, mrkvu, peršun, luk (sitno izriban), so, biber i aleve paprike po želji. Sve zalijte s 2 fildžana ulja. Nadijevajte tako da plućnu maramicu stavljate u kutljaču i smjesu na maramicu. Kada je kutljača puna, savijte maramu tako da se nadjev ne vidi, a dobijene loptice redajte u pleh. Pecite dok se maramica ne zarumeni. Servirajte uz salatu od pečene paprike, koje ste ogulili, stavili sirće i sitno isjeckan bijeli luk. Mogu biti i salate od patlidžana, miješana salata od paradajza, krastavica i crvenog luka ili zelena salata.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:44 am

    SARAJEVSKA MUSAKA
    Potrebno (za 4 osobe): 1,20 kg crnih patlidžana, 20 dkg bravljeg ili goveđeg mesa, 12 dkg masnoće, 1 paradajz ili malo ukuhanog paradajza, malo aleve paprike, 3-4 dkg soli, 12 dkg luka, 4 dcl kiselog mlijeka, malo mesne vode.
    Priprema: Patlidžani se očiste i izrežu na kolutove, posole, odstoje neko vrijeme da ispuste gorčinu, te se ocijede i pažljivo malo operu.
    Meso se samelje, luk očisti i isjecka. Na pola uzavrele masnoće se saspe luk i meso, posole, te proprže. Druga polovica masnoće se uzavrije, doda paradajz, saspu patlidžani i proprže. Kada su se zarumenjeli, doda se malo paprike.
    U duboku šerpu stavi se sloj patlidžana, sloj mesa i tako redom, zalije malo juhom i peče (dinsta, kuha). Kada je kuhalo oko 1 sat, onda se zapeče na tihoj vatri.
    Musaka se servira u tanjire i polijeva kiselim mlijekom.


    MUSAKA OD TIKVICA
    Potrebno(za 5 osoba): 1,5 kg mladih tikvica, 500 grama mljevenog mesa, 200 grama masnoće, 200 grama brašna, 100 grama luka, 30 grama soli, 5 grama bibera, 5 grama peršunova lista, 1 l slatkog mlijeka, 6 jaja.
    Priprema: Mlade tikvice očistiti, oprati i isjeći tanko po dužini, malo posoliti i pustiti da stoje. U posebnu posudu staviti brašno, 2 jaja i so. Žicom miješati uz dodavanje mlijeka, tako da se dobije masa kao za palačinke. Tikvice stavljati komad po komad u pripremljenu masu. Zatim ih vaditi iz mase i stavljati u posudu sa vrućom masnoćom da se prže. Kada su sve tikvice ispohovane, ostaviti da se ohlade. Za to vrijeme očistiti luk, oprati ga i isijeći na sitno i pržiti na ostatku masnoće. Na prženi luk dodati mljeveno meso i pržiti. Kada je meso isprženo dodati sitno isjeckan peršun, so i biber. U pleh za musaku slagati red pohovanih tikvica, red restanog mesa. Ovo redati sve dok se ne potroši sve pripremljeno. Ostatak jaja, mlijeka i začina izmiješati i preliti musaku. Zalivenu musaku peći u pećnici dok jaja i mlijeko ne postanu pečeni.
    Musaku izrezati na komade i toplu servirati.

    MUSAKA OD PLAVIH PATLIDŽANA

    Potrebno: 1 kg patlidžana, 400 g mljevenog goveđeg mesa, 1 glavica crnog luka,
    3 isječena paradajza, 1 zelena paprika, peršun, 7 jaja, brašno i kiselo mlijeko.

    Priprema: Patlidžan oguliti, pa po dužini sijeci na tanke šnite (1 cm) i dobro posoliti. Ostaviti ih da tako stoje najmanje 1h. Za to vrijeme propržiti na luku meso, isječenu papriku, paradajz i peršun. Kad je to isprženo, posoliti, pobiberiti i dodati jedno cijelo jaje. Isječeni patlidžan ocijediti od vode koju je pustio, uvaljati ga u brašno, pa u razmućena jaja, pa opet u brašno, i prziti ga na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Kad je i to gotovo, redati u pomašćenu tepsiju red patlidžana, red pripremljenog mesa i sve prelijevati jajima razblaženim kiselim mlijekom. Posljednji red završiti patlidžanima. Preliti ponovo razmućenim jajima i kiselim mlijekom tako da cijela površina bude u soku. Peći u rerni dok musaka ne dobije koricu.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:44 am

    BAKLAVA OD ORAHA
    Potrebno: 1 kg brašna, 25 dkg maslaca, 1,5 dkg šećera, 80 dkg mljevenih oraha, 1 limun
    Priprema: Od ove količine brašna razvucite jufke. Posušite ih. Nemojte sve orahe samljeti, nego ih nešto sitnije istucajte. Dobro pomastite tepsiju i složite 4-5 jufki te ih pospite smjesom od oraha i šećera. Tako radite dok ne utrošite materijal. Na gornji sloj stavite maslac. Baklavu izrežite i pecite. Za to vrijeme pripremite agdu na sljedeći način: U lonac stavite 1 kg šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne. Toplim zaljevom prelijte pečenu baklavu.

    KAJMAK BAKLAVA
    Potrebno: jufke napravljene uz dodatak 1 žumanceta; za nadjev: 4 jaja, 4 kašike meda, 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka), 10 dkg badema; za agdu: 70-100 dkg šećera i limunov sok.
    Priprema: Umutite žumanca, umiješajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe. U namašćenu tepsiju složite 4 kore, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite nadjev. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri. Za to vrijeme napravite agdu: Stavite šećer u vodu,ali tako da bude uronjen 1-2 cm i kuhajte. Pečenu baklavu izražite na kocke ili rombove, zalijte toplom agdom i vratite u rernu. Tu neka ostane do jutra.

    HURMAŠICE
    Potrebno: 50 dkg brašna, 50 dkg maslaca, 2 dl kiselog mlijeka, 2 jaja, 60 dkg šećera, 2 limuna, 3 klinčića, 10 dkg oraha.
    Priprema: Umiješajte u posudu maslac, dodajte kiselo mlijeko i dva žumanjka. Sve dobro umutite. Dodajte u masu brašno. Izradite tijesto. Na krupniju stranu ribeža nanesite tijesto i oblikujte hurmašice. U sredinu stavljajte orah. Prije nego što ih stavite u tepsiju pospite ih brašnom. Pecite na jakoj vatri 30 minuta. Pečene zalijte agdom i ohladite.

    KADAIF
    Potrebno: 50 dkg mekog brašna, 25 dkg oštrog brašna, 3 jaja, 30 dkg mljevenih oraha ili badema, 50 dkg šećera, 15 dkg maslaca, 1 limun, 1 štapić vanilije, so
    Priprema: Stavite u brašno žumanjke i malo soli te zamijesite tijesto. Ostavite daa se malo odmori. Od tijesta napravite tanke kore koje se moraju prosušiti. Savijte ih i izrežite tanke rezance. Obarite ih u posoljenoj vodi. Kadaif ocijedite i razastrite po stolnjaku da se osuši.
    Od oraha, malo šećera i pola količine maslaca napravite masu koju ćete posipati po kadaifu. U pomašćenu tepsiju stavljajte sloj kadifa pa sloj nadjeva sve dok ne utrošite materijal. Na vrhu mora biti kadaif koji premažete maslacem. Stavite da se peče, a za to vrijeme napravite agdu (ni rijetku ni pregustu). Zalijte pečeni kadaif i ponovo vratite u rernu da se zapeče. Najbolje ga je ostaviti da prenoći pa služiti sutradan. Kadaif spremajte u dubokoj tepsiji i nemojte ga prskati.

    TUFAHIJE
    Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi uz dodatak limuna. Umutite maslac, dodajte mljevene bademe ili orahe, malo mljevene kafe i umućen bjelanjak te napravite ujednačenu smjesu. Nadjevom punite jabuke. Prelijte ih agdom i ukrasite šlagom na koji ćete staviti višnju ili trešnju. Služite hladne.

    RUŽICE
    Potrebno: 30 dkg brašna, 12 dkg maslaca, 10 dkg oraha, 2,5 dkg grožđica, 40 dkg šećera, ½ l vode, ¼ l ulja, 1 jaje, pola limuna, gustina po potrebi.
    Priprema: Od prosijanog brašna, ulja, jajeta, malo soli i ¾ predviđene vode zamijesite tijesto. Razdijelite ga na 4 dijela i ostavite da se odmori. Od loptica razvijte 4 jufke, pospite ih gustinom i složite jednu na drugu. Razvijene jufke poprskajte rastopljenim maslacem, pospite sjeckanim orasima i grožđicama. Srolajte na oklagiju, izvucite je i sjecite ružice široke 2 cm. Agdu skuhajte od preostale vode, šećera i limunovog soka, prelijte preko pečenih ružica i ostavite da se hlade.

    TULUMBE
    Potrebno: 50 dkg brašna, 5 jaja, 1 litar mlijeka, 1 šoljica ulja, so, šećer. Za agdu: 1,5 kg šećera, ½ litre vode, 2 limuna.
    Priprema: U posudi skuhajte mlijeko sa šećerom i malo soli. Kada prokuha umiješajte brašno. Vratite na vatru i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Jaja posebno umutite i dodajte u ovu masu. Štrcaljkom pravite tulumbe dužine 6 cm. Pržite ih u puno masnoće i još vruće stavljajte u ohlađenu agdu. Ukrasite kriškama limuna.

    JABUKOVAČA
    Potrebno: za jufke: 30 dkg brašna, 1 jaje, 1 kašika ulja, malo soli; za nadjev: 1 kg kiselkastih jabuka, 10 dkg maslaca, 7-8 dkg tirita ili mrvica, 10 dkg grožđica, 10 dkg orahovih jezgri, 20 dkg šećera, cimet u prahu, masnoća za pečenje.
    Priprema: Od gore navedenih sastojaka napravite jufku. Razvijte je na stolu, prepolovite i ostavite neka se malo prosuši dok vi pripremite nadjev. Izribajte jabuke, isjeckajte orahe i ispržite tirit. Na prepolovljene jufke stavljajte po sredini malo tirita, pa jabuka, šećera, grožđica, oraha i cimeta. Prije nadijevanja jufke morate poprskati otopljenim maslacem. Pomoću stolnjaka jufke uvijte u gužve, izrežite i poslažite u namašćenu tepsiju. Začinite je maslacem i pecite.

    TURSKE KAPE
    Potrebno: (1 tijesto): 2 jajeta, 2 fildžana ulja, 2 fildžana mlijeka, 2 kašike šećera, 1 kašika germe i 100 gr kokosovog brašna. (2 tijesto): 2 jajeta, 2 fildžana ulja, 2 fildžana mlijeka, 2 kašike šećera, 1 kašika germe i 5 kašikaa kakaa. Brašna po potrebi za oba tijesta.
    Za zaljev: 1,5 kg šećera, vode da prekrije šećer.
    Priprema: Uzeti dvije posude i svako tijesto posebno napraviti. U mlako mlijeko staviti germu. Kada se germa malo otopi, dodati ulje, šećer i jaja pa miješati. Zatim dodati u jednu posudu vrećicu kokosovog brašna, a u drugu kakao. Dodati i u jednu i u drugu posudu brašna koliko je potrebno da se tijesto odvaja od posude. Prekriti posude salavetom i pustiti da nadođe tijesto.
    Na dasku za razvijanje staviti posude i otkidati posebno komadić bijelog i komadić tamnog tijesta. Napraviti loptice malo veće od oraha, zatim ih rukom na dasci izvaljati na dužinu 20–25 cm, debljine kao olovka. Položimo bijelo i tamno tijesto jedno pored drugog i uvijemo ga, te smotamo kao đevrek. Redamo u tepsiju. Kada se ispeku zaliti ih vrućom agdom.

    AHMEDIJE
    Potrebno: 5 jaja,. 22 kašike šećera, 15 kašika ulja, 1 l mlijeka, 2 kašike kakaa, prašak za pecivo, vanilin šećer, 100 gr šećera u prahu, 100 gr kokosovog brašna, 1 puter, brašno ili gustin.
    Priprema: (krema): 10 kašika brašna ili gustina izmiješati sa 10 kašika šećera. U šerpu staviti malo više od ½ l mlijeka i pustiti da vrije. U kipuće mlijeko postepeno sipati smjesu brašna i šećera (pomiješanu sa ostatkom mlijeka), pazeći pri tome da se smjesa ne zgrudva. Ohladiti, a zatim dodati 100 gr šećera u prahu i vanilin šećer. Sve skupa mikserom izmiješati i ujednačiti.
    Tijesto napraviti od 5 jaja, 12 kašika šećera, 15 kašika ulja, 6 kašika mlijeka, 15-20 kašika brašna, 2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo. Ispeći tijesto i ohladiti. Vaditi krugove čašom, svaki krug presijeći napola i filovati kremom. Poklopiti drugom polovinom kruga, te premazati okolo kolačić ali izostaviti gornji dio. Premazane kolačiće pažljivo uvaljati u kokos brašno. Redati po tacni. Gornji suhi dio premazati mermeladom od drijenova ili bilo kojom crvenom mermeladom ili džemom.

    HALVA
    Potrebno: 100 gr putera, pola čaše ulja, oraha, ½ kg šećera, brašna i vode.
    Priprema: Zagrijati puter i ulje u šerpi i postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje (da bude gušća masa). Kada masa dobije tamno-karamel boju, zalijeva se postešeno sa šerbetom od pola kg šećera i 2-3 šolje vode, opet uz neprestano miješanje na kraju šporeta. Halva treba biti srednje mehka, jer se ona stvrdne kad se ohladi. Vadi se na tanjire kašikom i posipa orasima.

    BOSANSKI LOKUMI
    Potrebno: 4-5 jaja, 4-5 kašika mineralne vode, 4-5 kašika sitnog šećera, malo brašna.
    Priprema: Umutite jaja, te uspite šećer i mineralnu vodu. Dobro umutite. Dodajte toliko brašna da smjesa bude tako gusta da se može držati u ruci. Oblikujte od smjese lokume dužine 7-10 cm. Tepsiju pomastite, pospite brašnom i stavite lokume da se peku. Kad su gotovi uvaljajte ih u šećer u prahu.

    GURABIJE
    Potrebno: 1 kg mekog brašna, 20 dkg šećera, 1 dl mlijeka, 2 jaja, 20 dkg masla, 1 vrećica vanilin šećera.
    Priprema: U posudu stavite maslo i jaja. Sve umutie. Ulijte mlijeko i ponovo mutite dodajući šećer. Na kraju umiješajte brašno. Od tijesta veličine dlana oblikujte gurabije i slažite u pomašćenu tepsiju posutu brašnom. Ispečene gurabije nemojte vaditi dok se ne ohlade.

    VARENO ŽITO
    Potrebno: 25 dkg pšenice, 25 dkg oraha, 10 dkg meda, 15 dkg šećera, 50 g maslaca.
    Priprema: Operite pšenicu i izručite je u lonac u koji dodajte vodu i šećer. Kuhajte 2 sata. Procijedite. Jedan dio stavite u plitku tepsiju, premažite medom i pospite orasima. Odozgo stavite ostatak pšenice, pomastite i zapecite. Kada je gotovo i ohlađeno, pospite orasima.

    TIJESTO ZA JUFKE SLANIH PITA
    Potrebno: 1 kg brašna, so, kašika ulja, 3 dl mlake vode.
    Priprema: U brašno dodati malo soli, kašiku ulja i 3 dl mlake vode. Napravite tvrđe tijesto. Podijelite ga na 4 dijela, stavite ih na brašno i pustite ½ sata da odstoje. Poslije razvijete od tijesta jufke. Jufke se uvijek moraju malo prosušiti.

    TIJESTO ZA JUFKE SLATKIH PITA
    Potrebno: 1 kg brašna, 1 jaje, 2 dl vode i na vrh noža soli.
    Priprema: U brašno stavite jaje. Dodajte soli i mlakom vodom zamijesite tijesto. Tijesto mora odstojati 10-15 minuta. Nakon toga tijesto podijelite u loptice. Neka i one odstoje 10 minuta. Zatim razvijte što tanje kore i ostavite da se suše. Razrežite ih na veličinu i oblik tepsije i redajte red po red.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:45 am

    SAVIJENI BUREK
    Potrebno: 50 dkg brašna, 2,5 dkg masla, so, mlaka voda (za jufke); nadjev: 50 dkg junećeg mesa, 25 dkg goveđeg mesa, 4 glavice luka, 2,5 dkg masla, 2 žumanca, so, biber.
    Priprema: Od brašna, otopljenog masla, soli i vode napravite jufke. Podijelite tijesto na 4 dijela (lopte). Jufke razvijte na stolu i prosušite ih. Nadjev pripremite tako da pomiješate meso sa maslom i isjeckanim lukom, te dodajte žumanca, so i biber.
    Sada jufke premažite masnoćom. Krajeve prebacite sa svake strane, ali tako da se spoje. Po sredini stavite nadjev i smotajte u kolut. Stavite ga u sredinu tepsije, a okolo njega zavijte preostale jufke.
    Pred kraj možete preliti vrhnjem ili mlakom vodom u koju ste stavili malo masla.

    ŠARENI BUREK
    Potrebno: ½ kg mljevenog mesa, glavica luka, malo bibera, 1-2 kašike putera, ½ kg krompira, ulje, so, brašno za jufke.
    Priprema: Razviti jufku, prepoloviti i posipati smjesom od mljevenog mesa, isjeckanog ili izribanog krompira, izribanog luka, soli i bibera. Potrebne su tri jufke za veću četvrtastu tepsiju. Ispečenu pitu zaliti većom šoljom prokuhane posoljene vode u koju je dodano malo putera. Zaljevenu pitu vratiti u rernu da upije vodu. Na kraju preliti istopljenim puterom.

    ZELJANICA
    Potrebno: ½ kg špinata, 2 dcl ulja, 25 dkg pavlake, 25 dkg mladog sira, 4 jaja, kukuruzno brašno, jufke.
    Priprema: Očistite špinat, operite i stavite u vodu da prokuha. U procijeđen špinat dodajte kajmak, mladi sir, jaja, 1 dcl ulja, kukuruzno brašno i so.
    Razvijte jufke s obzirom na veličinu tepsije. Tepsiju pomastite, stavite 2-3 jufke koje ćete pomastiti. Dodajte nadjev, pa opet 2-3 jufke, pa nadjev, dok ne potrošite materijal. Pecite oko ½ sata. Zatim isjecite pitu na komade, pospite s malo vrelog masla i mlake vode i zapecite još koji minut.

    ZELJANICA
    Potrebno: ½ kg špinata, 2 dcl ulja, 25 dkg pavlake, 25 dkg mladog sira, 4 jaja, kukuruzno brašno, jufke.
    Priprema: Očistite špinat, operite i stavite u vodu da prokuha. U procijeđen špinat dodajte kajmak, mladi sir, jaja, 1 dcl ulja, kukuruzno brašno i so.
    Razvijte jufke s obzirom na veličinu tepsije. Tepsiju pomastite, stavite 2-3 jufke koje ćete pomastiti. Dodajte nadjev, pa opet 2-3 jufke, pa nadjev, dok ne potrošite materijal. Pecite oko ½ sata. Zatim isjecite pitu na komade, pospite s malo vrelog masla i mlake vode i zapecite još koji minut.

    SIRNICA
    Potrebno: ½ kg brašna, ½ kg mladog sira, 3 jaja, 12,5 dcl kajmaka, maslo ili maslac i so.
    Priprema: Od brašna razvijete jufku. Sir, jaja, kajmak pomiješajte, posolite i tako pripremite nadjev. Jufku pouljite, sipajte po njoj nadjev, urolajte i stavite u tepsiju, Ispecite.

    TIRIT PITA
    Potrebno: ½ kg jufke, ½ kg kokošijeg mesa bez kosti, 20 dkg tirita, 20 dkg masla, kokošija supa, ½ l kiselog mlijeka, so, biber.
    Priprema: Napravite tirit od 15 dkg brašna, 1 jajeta, 1 dcl slatkog mlijeka, masla.
    Braašno pospite po dasci. Jaje i mlijeko umutite i time poprskajte brašno, a zatim trljajte da biste dobili mrvice tj. tirit.
    Meso skuhajte u slanoj vodi. Izvadite ga i izrežite na komadiće. Na dijelu masnoće popržite tirit, a preostalu masnoću otopite. Pomastite tepsiju, poredajte par jufki koje st posuli otopljenom masnoćom. Na sljedeću jufku stavite pola mesa i pola tirita. Pobiberite. Opet poredajte nekoliko jufki i svaku pomastite. Na sljedeću stavite ostatak mesa i tirita i pobiberite. Pitu završite dvijema jufkama. Pecite. Kada je pita gotova, isjecite je na komade pa zalijte supom.
    Ovu pitu možete zaliti kiselim mlijekom i vrelim maslacem.

    KLEPE
    Potrebno: 50 dkg brašna, 2 jaja, mlijeko 1 dkg masla, so. Za nadjev: 50 dkg mesa, 2 glavice crvenog luka, pavlaka, so biber, nekoliko češnja bijelog luka.
    Priprema: Od brašna, jaja, mlijeka, masla i soli napravite tijesto. Razvaljajte ga i izrežite na kvadrate koje ćete nadjenuti. Za nadjev izmješajte isjeckan luk, mljeveno meso, biber i so. Stavljajte nadjev na kvadrate i spajajte krajeve tijesta. Kuhajte u slanoj vodi. Redajte u tepsiju i pospite mileramom ili kiselim mlijekom u koje ste isjeckali bijeli luk.

    KLJUKUŠA
    Potrebno: 1 kg bijelog brašna, 1 jaje, 1 litar kiselog mlijeka, koji češanj bijelog luka, so, mesna voda.
    Priprema: Od brašna, jajeta i soli uz dodavanje vode obrazujte tijesto. Izlijte ga u tepsiju i pecite ga dok ne bude hrskavo. Kada je gotovo, iskomadajte ga i prelijte mesnom vodom, te ostavite da se ocijedi. Kljukušu zalijte kiselim mlijekom u koje ste dodali sjeckani bijeli luk. Začinite vrelim maslom.
    Kljukušu možete praviti i tako da je ne prelijete mesnom vodom

    MASLENICA
    Potrebno: 80 dkg brašna, 25 dkg masla, 25 dkg slatkog kajmaka ili pavlake, ulje, so.
    Priprema: Od brašna i mlake slane vode napravite 4-5 jufki. Prije razvijanja tijesto pospite uljem i ostavite da stoji ½ sata. Potom razvucite jufke i posušite ih. Tepsiju pomastite i na dno poslažite nekoliko jufki oblikovanih prema veličini tepsije.
    Na tijesto stavite smjesu načinjenu na sljedeći način: Uzavrijte 10 dkg masnoće i dodajte 15 dkg kajmaka.
    Redajte pomašćene jufke, nadjev, pa opet jufke sve dok ne potrošite materijal. Kada je pita ispečena, izrežite je na komade i prelijte ostatkom masnoće i kajmaka pa zapecite.

    BOSANSKA POGAČA
    U 1 kg brašna dodajte 1/2 čaše kiselog mlijeka i na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo. Zamijesite mlakom vodom. Dasku pospite brašnom, stavite tijesto, rastanjite ga i premažite ulje. Ovakvo tijesto ponovo zamijesite i cijeli postupak ponovite. Oblikujte pogaču i stavite u podmazanu tepsiju. Pecite.

    SOMUN
    Potrebno: 1 kg brašna i 10 g kvasca.
    Priprema: Kvasac razmutite u mlakoj vodi i stavite na toplo mjesto da se digne. Nakon 15 minuta uzašli kvasac stavite u brašno i zamijesite malo rjeđe tijesto dodajući mlaku vodu. Potom neka tijesto odstoji. Premijesite ga i oblikujte somun promjera 15-30 cm. Tako oblikovan somun stavite da odstoji. Iskrižajte ga nožem i ispecite.

    ĐEVREK
    Materijal za izradu 10 đevreka: 50 dkg brašna, 1 jaje, malo soli i praška za pogaču.
    Priprema: Zamijesite tijesto sa mlakom vodom uz dodatak soli, jajeta i praška. Kada tijesto nadođe, formiraju se đevreci ukrug promjera oko 15 cm, postave u plehove i peku.

    POGAČA SUNCE
    Potrebno: 1 kg brašna, 4 jajeta, 2 jogurta, 2 germe, 8 kašika ulja, so, sir, puter.
    Priprema: Zakuhati jufku sa jogurtom, 2 jajeta, 2 bjelanceta, germom, soli i uljem. Jufku razviti i nožem odrezati okolicu širine 2 prsta, koja se smota u krug i stavi na sredinu tepsije. Preostalu jufku podijeliti na dvanaestine, premazati ih puterom, te na širi kraj staviti malo sira i savijati kao kuglice. Redati ih u obliku sunca okolo središnjeg kruga. Na kraju ih premazati sa dva preostala žumanceta i odozgo posuti sa čurukotom. Ostaviti da malo odstoji, pa peći.

    KUKURUZA
    Potrebno: 1 kg kukuruznog brašna, 2 kašike šećera, malo soli, vrela voda.
    Priprema: U kukuruzno brašno staviti šećer, so i zakuhati vrelom vodom. Miješa se drvenom kašikom dok se tijesto dobro ne izjednači. Zatim se tijesto stavi u duboku tepsiju koja se samo malo pomasti, te tako ostavi preko noći da odleži. Tek se sutradan peče. Kada se izvadi iz pećnice malo je poprskati vodom i dobro umotati u platnenu krpu.

    Zagi
    Admin
    Admin

    Broj postova : 143
    Join date : 19.02.2010

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Zagi on čet ruj 02, 2010 3:45 am

    SIRILUK
    U mladi sir se sitno usjecka oko ¼ crvenog luka od količine sira. Posoli se i pomiješa. Na to se doda nešto pavlake i opet izmiješa, a može da pavlaka prekrije samo površinu siriluka i u tom slučaju se ne miješa.
    Ako nemate pavlake, možemo dodati malo kvalitetnijeg slatkog mlijeka i izmiještati.

    TERETUR
    Pravi se od kiselog mlijeka i krastavica.
    Krastavice se isjeckaju (bolje je da se izrendaju), posole i dodaju u kiselo mlijeko. Zatim se istuče malo bijelog luka, doda u salatu i izmiješa.
    Servira se obično u čaši. Kada se servira, na vrh se kane jedna kap ulja i malo pobiberi, da bi teretur dobio začin.

    SALATA OD RODAKVE
    Ogulite par rodakvi, izribate ih i posolite. Neka to odstoji neko vrijeme. Poslije ih ocijedite da izađe sok i žestina. Prelijte pavlakom i služite.

    LUKOVICA
    Lukovica je vrsta salate od krastavica. Spravlja se na taj način što se krastavice ogule, izrežu na tanje sitnije komade, posole, usjecka luk, doda izdrobljeni mladi sir i kajmak, te sve izmiješa.
    Lukovica se naročito servira uz pitu tikvenjaču ili uz kukuruzu.

    SALATA OD PATLIDŽANA
    Potrebno: crni patlidžan, pavlaka ili kiselo mlijeko, dosta peršuna, bijeli luk i so.
    Priprema: Oguliti oprane cijele patlidžane, zatim ih isjeći pa dodati pavlaku ili kiselo mlijeko, sitno isjeckani bijeli luk, dosta peršuna sitno isjeckanog, posoliti po ukusu i izmiksati. Servirati.

    ŠARENA SALATA
    Potrebno: paprika, bijeli luk, luk, zeleni paradajz, kupus, 1-2 lovorova lista, mlaka voda i sirće.
    Priprema: Povrće očistite i sitno narežite. Posolite i ostavite da stoji 12 sati. Nakon toga salatu složite u staklenke i u svaku dodajte po 1-2 lovorova lista. Zalijte mlakom vodom i sirćetom. Ostavite da se ukiseli.

    HOŠAF
    Potrebno: suhe šljive, grožđice, suhe smokve, svježe kruške ili jabuke, 1 kriška narandže, malo tarčina i malo nišeste.
    Priprema: Voće se suha sa šećerom i u toku kuhanja dodaje cimet u šipki (tarčin) i karanfilčić. Kada je završeno kuhanje «podmuti» se nišestom (1 kašika nišeste razmućena s malo vode). Zatim se izlije u zdjele da se ohladi

    ZERDE
    Potrebno: (za 4 tanjira): 24 dkg riže, 12 dkg meda (ili pola meda, a pola šećera), oko litru vode, 10 dkg isjeckanih ili mljevenih badema, 4 klinčića, malo cimeta i šafrana.
    Priprema: Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran i klinčić. Kada je riža skuhana, zerde se sipa u tanjire, te posipa bademima i cimetom. Umjesto cimeta u prahu, može se u toku kuhanja dodati malo cimeta u kori. Servira se hladno.

    PALUZA OD JABUKA
    Potrebno: 10 dkg pšeničnog škroba, 15 dkg jabuka, 15 dkg šećera, 20 g mljevenih oraha, 20 g šećera u prahu.
    Priprema: Isjeckajte jabuke, obarite ih u ½ l vode i pošećerite ih prije kuhanja. U 2 dl vode razmutite pšenični škrob, podlijte jabuke i potom kuhajte još 10 minuta. Istresite u zdjelu i ukrasite šećerom u prahu i mljevenim orasima.

    SUTLIJAŠ
    Potrebno: 1 litar mlijeka, 15 dkg riže, 15 dkg sitnog šećera, 3 klinčića i vanilin šećer.
    Priprema: U mlijeko ulijte ¼ l vode, dodajte šećer i prokuhajte. Dodajte rižu. Kada je kuhana, ubacite klinčiće i kuhajte dok se ne zgusne. Izručite u zdjelice, pospite vanilin šećerom i služite.

    MEDOVINA
    Prokuha se voda i doda med, promiješa, skine s vatre. Kada se stiša vrenje, ucijedi se sok od limuna, doda karanfilčić i servira. Može se servirati i hladno.

    ĐUL ŠERBE
    Potrebno: 25 gr ružinih latica, 2,5 kg šećera, 2,5 l vode.
    Priprema: Latice ruže kuhati u vodi sve dok ne pobijele, a onda mirisni sok procijediti, a ružine latice baciti. U sok dodati šećer i kuhati ga dok se dobro ne ukuha a dobije ružin sirup. Ohladiti ga i uliti u boce. Za upotrebu se služi 1/3 sirupa i 2/3 vode.

    BOZA
    Potrebno: 600 gr neprosijanog kukuruznog brašna, 5 l vode, 3 dkg kvasca, 1 kg šećera.
    Priprema: Kukuruzno brašno se prelije toplom vodom i ostavi do sutra da odstoji. Sutradan se ta smjesa kuha oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi doda se kvasac. Opet se ostavi tako da stoji do sljedećeg dana. Sljedeći dan se procijedi i u dobivenu tečnost stavi šećer. Miješati sve dok se šećer ne otopi. Čuvati na hladnom mjestu i odmah trošiti.
    Često se kombinuje pola količine boze i pola količine limunade.

    AJRAN
    Potrebno: 1/3 vode, 2/3 kiselog mlijeka, malo soli.
    Priprema: Sastaviti vodu i mlijeko, sasvim malo posoliti i dobro izmutiti. Dobije se divan napitak za osježenje ili piće uz neka jela.

    Sponsored content

    Re: Bosanska kuhinja

    Postaj  Sponsored content


      Sada je: čet pro 14, 2017 7:18 pm.